Start / Węgry / Kecskemet / Kecskemeti csarda

Kecskemeti csarda

Najlepsza restauracja na Węgrzech, w której jedliśmy...

To miejsce warte jest samo w sobie, żeby odwiedzić Kecskemet. Wyśmienite jedzenie, staranna obsługa wg starej, kelnerskiej szkoły, swojski, swobodny klimat oraz kameralne, rustykalne wnętrza.

Wnętrza i obsługa

Pierwsze wrażenie nie jest imponujące. Niski żółty budynek, drewniana brama, oprócz szyldu nic nie wskazuje na to, że środku jest restauracja. Po prostu nie musza się starać, żeby zgarniać klientów z ulicy i tak wszyscy tam trafiają. :-)

Kecskemeti Csarda

W sezonie letnim na gości czekają stoliki w zacisznych zakątkach podwórkowego ogrodu.

Stolik w Kecskemeti Csarda

Obsługa zadziwia sprawnością i profesjonalizmem. Stara szkoła - podział na "Starszych" i "Młodszych", nie zmieniają się przez lata - to nie jest robota z przypadku i dorywczo. Jak jest luźniej, to z każdym 'Panem Starszym" można miło pogawędzić.

Pan Starszy

 

Fantastyczne, węgierskie potrawy

W wielu miejscach próbowaliśmy prawdziwych węgierskich smaków, ale nigdzie z takim rozmachem i oprawą. Jedzenie jest pyszne, nie ma znaczenia, co się zamówi. Porcje są ogromne. W większości porcja wystarcza na 2 a czasem i na 3 osoby. Standardowy widok, to goście wychodzący ze starannie przygotowanymi paczuszkami z jedzeniem, którego nie byli w stanie skonsumować na miejscu.

 

Halászlé - tradycyjna węgierska zupa rybna

Hitem w Kecskemeti Csarda jest zupa rybna, przygotowywana z karpia i suma i serwowana w stylu miasta Baja, z wielojajecznym, grubym makaronem. Określenie zupa jest tutaj odrobinę mylące, bo ktoś pomyśleć by mógł, że skoro to zupa, to przyda się również drugie danie, a nawet deser... Pomyłka!

Węgierska zupa rybna (halászlé) w stylu Baja

Zupa ta serwowana jest w rozbudowanym zestawie: miska grubego makaronu, spory talerz filetów z karpia i suma oraz właściwy kociołek wypełniony po brzegi zupą. Oczywiście standardowo do każdego zamówienia na stole ląduje bochenek świeżego chleba. Jeśli po pochłonięciu takiego zestawu przyjdziekomuś do głowy zamawiać kolejne danie, to gratuluję.

Halászlé (zupa rybna)

Polecamy zwrócić uwagę na proporcje talerza do zupy i kociołka. Porcja jest wielka.

Zupa rybna w Kecskemeti Csarda

Obrazek poniżej obala mit, że zupa rybna to zupa biedaków, gotowana na resztkach ryb. Tutaj same filety wystarczyłyby za samodzielne danie.

FIlety do zupy rybnej

 

Gęsina Św. Marcina...

Wielbicielom drobiu polecamy zamówić Danie Św. Marcina. Jest to istna uczta: Gęsie udo, kacza pierś, a do tego tłuściutkie gęsie wątróbki. Wszytsko to w otoczeniu suszonych owoców, moczonych w czerwonym winie, czerwonej kapusty i pieczonych ziemniaków.

Danie Św. Marcina

 

Odrobina wieprzowiny

A jeśli ktoś preferuje mniej skromne dania, to polecamy coś z wieprzowiny, np. kotleciki z mangalicy, marynowane w mleku i czosnku. Mangalica, to charakterystyczny dla Bałkanów i Węgier rodzaj świniaka, który łatwo poznać, po charakterystycznej długiej szczecinie. Oczywiście poznać w naturze, bo na talerzu na szczęście tej szczeciny nie uświadczymy. Doświadczymy za to subtelnych wrażeń smakowych, bo mięso mangalicy zazwyczaj jest zacnie delikatne, bo na własne czy widzieliśmy, że zażywają one znacznej swobody, a naturalne warunki chodowli dobrze wpływają na jakość mięsa. Zaserwowany w Kecskemeti Csarda kopczyk kotlecików wykarmi spokojnie wielopokoleniową rodzinę.

Marynowana mangalica

 

Rybny festival

Gdyby komuś było mało ryb w zupie rybnej, a miał problem na co się zdecydować - jest dobra opcja: Rybny festiwal. Karp, sum i sandacz w jednym zestawie. Oczywiście również jest to zestaw "familijny".

Festiwal rybny

 

Desery

Z desereami jest w Kecskemeti Csarda jest jeden podstawowy problem. Cokolwiek by nie zamówić wcześniej, to deser się nie mieści. Początkowo zabieraliśmy desery do hotelu. W końcu się poddaliśmy i zaczeliśmy przychodzić na desery osobno, jak już udało się uzyskać chociaż odrobinę luzu w żałądku.

Z deserów polecamy serniczek z morelami, które są jednym z symboli Kecskemet. Ten deser podaje "Pan Starszy", który fachowo podpala likier, którym oblany jest deser.

Sernik z morelami

Warto skosztować też naleśników z rodzaju "czego to w nich nie ma". Same w sobie stanowią solidne danie.

Naleśniki

Koniecznie należy też spróbować zupy owocowej (gyümölcsleves), zresztą nie tylko w tej restauracji. Nie jest to typowy deser, danie to znajdziemy zawsze w dziale zupy. Proste, ale uzależniające.

Węgierska zupa owocowa

 

Lekarstwo na obżarstwo

Gospodarze restauracji dobrze wiedzą, że każdy gość jest w końcu obżarty jak świnia, dlatego mają miły obyczaj częstowania na pożegnanie kieliszkiem likieru z suszonych śliwek, który wspomaga trawienie. Bardzo smaczny i delikatny w smaku trunek.

Likier z suszonych śliwek

 

Jak trafić do Kecskemeti Csarda?

Restauracja znajduje się przy Kölcsey utca 7. Warto zrobić rezerwację, szczególnie w weekendy i wszelakie święta.

Przy restauracji i na sąsiednich uliczkach są płatne miejsca parkingowe.

Menu można znaleźć tutaj: http://www.kecskemeticsarda.hu